söndag 20 september 2009

Att Dyrka ALLAH - även efter Ramadan

Ramadan har nått sitt slut och det har varit en månad full av välsignelser, vi tackar Allah tabaaraka wa ta'aala för den underbara och ädla månaden och vi ber Honom att acceptera våra handlingar under denna ädla månaden och att Han håller oss stadfasta efter denna ädla månaden och att Han förlåter våra synder, Allahomma ameen!

Sufyan Ibn Abdillah (radhia Allahu anhu) sa: "Å Allahs Sändebud, berätta för mig något om islam som jag inte behöver fråga någon annan efter dig." Han (sallallahu aleyhi wa salam) sade: "Säg: Jag tror på Allah och håll dig sedan fast vid det."
[Sahih Muslim nr38]

Denna hadith bevisar att det är obligatoriskt för tjänaren att uthärda och hålla fast vid att lyda Allah samt att utföra obligatoriska handlingar som hålla sig borta från det förbjudna, efter det att han trott på Honom. Detta lyckas man med genom att följa den Raka vägen - som är den fasta religionen - utan att avvika ifrån den.

Om en muslim tog sig igenom Ramadan genom att fasta alla dagarna och spendera dess nätter i bön, och blev van vid dessa goda handlingar, så måste han fortsätta att lyda Allah även i framtiden. Detta är en sann tjänare. För sannerligen är Herren över månaderna En, och Han vakar ständigt över oss och Ser Sina tjänare hela tiden. I endast i månaden ramadan.

Att hålla sig stadig även efter Ramadan och att kämpa för att fortsätta vara lydig mot Allah är det största tecknet på att man har dragit nytta av månaden Ramadan. Det är ett tecken på att fastan accepterats och ett tecken på framgång.

Vidare så tar en tjänares handlingar inte slut när en månad slutar och en ny börjar. Snarare så fortsätter de goda handlingarna tills man dör, för Allah säger:
"Och dyrka din Herre tills döden når dig" (15:99)

Om fastan i Ramadan avslutas, så kan man fortsätta att fasta frivillig fasta under hela året. Om nattbönen i Ramadan avslutas, så är sannerligen resten av året en tid för nattbön - alhamdolilah!

Och om zakatul-Fitr avslutas, så finns det fortfarande Zakah (allmosa) som är obligatorisk och likaså frivillig välgörenhet som pågår hela året. Detsamma gäller att läsa Quranen, att fundera över dess mening såväl som andra rättfärdiga handlingar; de kan utföras när som helst. Från de gåvor många gåvor som Allah har skänkt till Sina tjänare är att Han har gett oss många olika tillvägagångsätt att utföra gott. Därför måste entusiasmen hos muslimer vara stadig och han/hon måste fortsätta tjäna sin Herre.

Det är olyckligt att vissa människor utför olika sorters dyrkan under Ramadan - de ber alla bönder i moskén, de reciterar Quranen mycket och de ger välgörenhet från sina tillgångar. Men när Ramadana är slut blir de lata i sin dyrkan. Ibland lämnar de även det som är obligatoriskt, som att be i moskén!

Och somliga lämnar bönen helt då Ramadan är slut, vilket är en riktigt katastrof! Bönen är Islams andra pelare efter trosbekännelsen och den är religionens grund. Bönen skiljer muslimen från icke-muslimen precis som Profeten (aleyhi salatu wa salam) sade: "Skiljetecknet mellan oss och dem (dvs kuffar) är Bönen, följaktligen är den som har lämnat den en som har begått kufr."
[Sahih ibn Madjah m.fl]

Och han (aleyhi salatu wa salam) sade: "Det som står mellan en man och kurf (otro) är att han lämnar bönen."
[Sahih -ul-Djaami 2848]

Och hadithen där Umm Aymaan (radhia Allahu anhaa) berättade att Profeten (sallallahu aleyhi wa salam) sagt: "...och lämna inte en enda bön avsiktligt, för sannerligen är Allah och Hans Sändebud fria från den som gör det."
[Sahih at-Targhib wat-Tarhib 1/228]

Som ni ser är bönen oerhört viktig och belöningen för att utföra den på korrekt sätt är stor. Profeten (sallallahu aleyi wa salam) sade: "Fem böner har Allah gjort obligatoriska för tjänarna. Den som kommer [inför Allah] utan att försummat någon av dem och inte varit nonchalant mot deras förpliktelse, denne har ett löfte hos Allah att Han skall låta Honom träda in i Paradiset. Men vad gäller den som kommer [inför Allah] och inte har utfört dessa böner, denne har inget löfte med Allah. Om Allah vill förlåter Han honom."
[Sahih ibn Madjah 115]

Och en del utför även förbjudna handlingar så som att sova förbi bönerna, delta i trams och klubbar, till och med på Eid-dagen! Att få hjälp mot dessa onda ting kan endast fungera genom Allahs nåd. De förstör det som de byggt upp och etablerat.

Detta tyder på moraliskt fördärv och är ett tecken på undergång. Vi ber Allah om skydd! Sannerligen, dessa människor ber om förlåtelse och ångrar sig samt håller sig borta från synder som om dessa saker vore något som är begränsat till månaden Ramadan. Det är som om de slutar synda för att det är månaden Ramadan, inte av fruktan för Allah. Hur vilsna är inte dessa människor som inte känner Allah förutom under Ramadan.

Framgången som Allah skänker till Sina tjänare ligger i att fasta Ramadan. Och Allahs hjälp i detta är en stor välsignelse. Detta kräver att tjänaren är tacksam gentemot sin Herre. Detta förstår vi från den Versen som betyder...;
Håll [fastan under den föreskrivna] perioden och prisa Gud som har väglett er - kanske skall ni visa [Honom] tacksamhet. (2:185)

Så den som är tacksam för att ha fullgjort fastan kommer att vara stadig och fortsätta utföra rättfärdiga handlingar.

En muslims korrekta uppförande är att han prisar och tackar sin Herre för möjligheten att fasta och utföra nattbön. Hans tillstånd efter Ramadan är bättre än före Ramadan. Han är mer redo att lyda, han göra goda handlingar och praktisera obligatoriska. Detta beror på att han har dragit nytta av denna månad som är ett system av rättsregler som lär och uppfostrar muslimerna. Denna person fruktar att inte få sin fasta accepterad, för sannerligen accepterar Allah endast handlingar från de som har taqwa - gudsfruktan.

De rättfärdiga föregångarna brukade kämpa för att komplettera och fullborda sina handlingar, och hoppades efteråt, att handlingarna skulle accepteras och fruktade att de skulle avfärdas. Det har rapporterats att Ali (radhia Allahu anhu) sade: "Lägg mer vikt vid att era handlingar ska accepteras än vid själva handlingen. Hörde du inte Allah säga:
Sannerligen tar Allah inte emot av andra än dem som fruktar Honom. (5:27)

Och Aishah (radhia Allahu anhaa) sade: " Jag frågade Allahs Sändebud angående versen:
"Och de som ger bort det de ger, medan deras hjärtan skakar i fruktan." (23:60)

Är det de som dricker alkohol och stjäl? Han (sallallahu aleyhi wa salam) sa: Nej as-Siddiqs dotter. Det är de som fastar och ber och ger till välgörenhet, och fruktar att det inte ska accepteras från dem. Det är de som rusar för att utföra goda handlingar och de är de första att göra dem."
[Sahih Sunan at-Tirmidhi 3/7980]

Så var varnande, och återigen var varnande - för att vända ryggen efter att vägledning nått dig, för att gå vilse efter att ha hållit ut!

Och be Allah att skänka dig uthärdighet i att utföra rättfärdiga gärningar och att fortsätta att utföra goda handlingar. Och vi ber Allah att skänker dig och oss ett gott slut, och att Han accepterar vår Ramadan.

Allahomma ameen!

Och må Allahs Frid och Välsignelse vila över vår Profet Muhammed.

Källa: Ahadith as-Siyaam, Ahkam wa adaab av Sh. Abdullah al-Fawzan. Med viss omskrivning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sufyan bin Uyaainah

"Det må vara att ordet som kommer att rädda mig från helvetet har jag inte hört än." Ingen av oss går säker från helvetet så vi ska inte känna oss bekväma i detta liv utan sträva i att vilja lära oss mer om vår religion, för sannerligen är kunskap om vår religion det som kommer hjälpa oss att komma nära Allah tabaaraka wa ta'aala och att komma nära Allah gör man genom att göra goda handlingar som Han är nöjd med, och goda handlingar är det som görs i enlighet med det som Han har beordrat och som är i enlighet med profetens (sallallahu aleyhi salam) sunnah. Sannerligen, grunden till all dyrkan är att det inte är tillåtet så länge det inte finns någon ayah (Quran-vers) eller något autentisk text som stödjer det..

Ibn Masud

"Den som tar religionen från dem som har levt tidigare kommer att vara räddad, för han vars religionen tas ifrån idag kan bli en kaafir imorn." Och detta motsätter inte dagens uluma eftersom de följer de som levde innan