tisdag 8 september 2009

Tålamod - Patience - Sabr

En välkänd dua som profeten (aleyhi salatu wa salam) sade: "Om Du inte är arg på mig, då bryr jag mig inte vad som händer med mig, men jag skulle ändå hellre vilja ha Dina välsignelser och Din Nåd."

En lärd man sade: "Att ha tålamod betyder att ens sunda förnuft och ens religiösa motiv är starkare än ens lustar och begär. " Det är naturligt för människor att dras till sina lustar, men sund förnuft och religiösa motiv borde begränsa denna dragning. Dessa två krafter är i krig mot varandra, ibland vinner ens sunda förnuft och religiösa motiv och ibland vinner ens lustar och begär. Slagfältet är människans hjärta.

Profeten (aleyhi salatu wa salam) sade: "Ingen har givits en bättre gåva än tålamod."

Tålamod av människan:
Om en människas tålamod är starkare än hans lustar och begär, är han som en ängel, men om hans lustar och begär är starkare än hans tålamod, är han som en djävul. Om hans begär för mat, dryck och samlag är starkare än hans tålamod, är han inte bättre än ett djur.

Qatadah sade: "Allah skapade änglarna med förstånd och inga lustar och begär, djur med lustar och begär men utan förstånd, och människan med både förstånd och lustar och begär." Så om en människas förstånd är starkare än hans lustar och begär är han som en ängel, och är hans lustar och begär starkare än hans förstånd är han som ett djur. En liten bebis har bara en önskan för mat då han behöver det, och hans tålamod är som tålamodet av ett djur. Tills dess att han når en ålder där han kan urskilja vad som är vad, har han inget val. När han växer lite och utvecklar en önskan att leka, då kommer hans tålamod med val att utvecklas. Han kommer att veta vad tålamod innebär när hans sexuella begär utvecklas. Samtidigt som hans förstånd utvecklas, men mellan åldern då han kan skilja mellan rätt från fel och åldern vid puberteten, allt han kan se är hans eget intresse i denna värld, och det som kan göra att livet känns bra eller dåligt. Denna syn kommer att begränsas fram tills dess att Allah vägleder honom, då kommer han få en komplett bild (av detta liv) och börja tänka på hans intresse i detta liv och i nästa. Han kommer då att bli uppmärksam till vart olika handlingar leder, och kommer förbereda sig själv för en lång kamp mot hans lustar och begär och hans naturliga dragningar (till detta liv).

Tålamod vid prövning och motgång
Tålamod genom svåra tider kan uppnås genom att:

1. Tänka på belöningen som väntar framför dig. Ju mer du tänker på belöningarna som väntar dig ju lättare blir det att ha tålamod. Hade det inte varit för förväntningen av belöningarna hade inga mål eller syften gällande detta liv eller nästa uppnåtts. Den människliga naturen älskar en omedelbar njutning, men vår förstånd och mognad får oss att tänka på det långsiktiga resultatet, vilket hjälper oss att stärka vår tålamod i att utstå vad vi än möter (av motgång eller prövning) vare sig det finns ett val eller inte.

2. Att förvänta och hoppas på en lättare tid. Detta hopp i sig ger en lättnad.

3. Att tänka på Allahs oräckneliga välsignelser. När vi inser att vi inte kan räkna Allahs välsignelser, blir det lättare för oss att praktisera tålamod i att möta motgången som drabbar en just då det drabbar en, för att det problemet som man har är som en regn droppe jämfört med det vida havet av Allahs välsignelser och Nåd.

4. Att tänka på Allahs gångna välsignelser. Detta kommer att påminna oss om Allahs omsorg och stärka våra hopp och förväntningar om en lättare tid som kommer.

Författare: Ibn Qayyim al-Jawziyyah

Det finns otroligt mycket som kan säga om detta ämne, de lärda i islam skrivit många böcker om just sabr, men det är inte konstigt när man tänker på att belöningen för att ha sabr är oändlig.

Sötman av tålamod känner man inte av förs man verkligen sätts på prov...its a beautiful struggle när man vet vilka belöningar som väntar framför en. Sabr Jameel wa Allahu al musta3an

Vi skall helt visst låta er utstå prövningar genom fruktan, hungersnöd, förlust av egendom och liv och frukten [av ert arbete]. Förkunna för de tålmodiga och uthålliga ett glatt budskap (2:155)

de tålmodiga och uthålliga, de sanningsenliga, de som ödmjukt böjer sig under Hans vilja, de som ger av sitt åt andra och som i den tidiga gryningen ber om Guds förlåtelse för sina synder. (3:17)

Må Allah göra oss alla bland de som har tålamod och uthärdar prövningar och motgång för Hans skull, och må Han skänka oss en plats med Hans rättfärdiga tjänare i Jennah och må Han göra att vi blir bland de som får det ultimata belöningen, att få se Hans Ansikte, Allahoma ameen!

Rabbana aatina fil dunya hasanat wa fil aakhirah hasanat waqina adhaban nar, ameen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sufyan bin Uyaainah

"Det må vara att ordet som kommer att rädda mig från helvetet har jag inte hört än." Ingen av oss går säker från helvetet så vi ska inte känna oss bekväma i detta liv utan sträva i att vilja lära oss mer om vår religion, för sannerligen är kunskap om vår religion det som kommer hjälpa oss att komma nära Allah tabaaraka wa ta'aala och att komma nära Allah gör man genom att göra goda handlingar som Han är nöjd med, och goda handlingar är det som görs i enlighet med det som Han har beordrat och som är i enlighet med profetens (sallallahu aleyhi salam) sunnah. Sannerligen, grunden till all dyrkan är att det inte är tillåtet så länge det inte finns någon ayah (Quran-vers) eller något autentisk text som stödjer det..

Ibn Masud

"Den som tar religionen från dem som har levt tidigare kommer att vara räddad, för han vars religionen tas ifrån idag kan bli en kaafir imorn." Och detta motsätter inte dagens uluma eftersom de följer de som levde innan